Bambusz parketta

Bambusz parketta 2017-07-03T13:52:15+00:00

A legkörnyezetbarátabb burkolóanyag

A ma emberének mind inkább tudatosan kell, vásárolnia, mivel a szűkülő erőforrásaink miatt egyáltalán nem mindegy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. Modern kifejezéssel élve: „Mekkora az ökológiai lábnyomunk?”. A bambuszparketta ebből a szempontból ideális választás, hiszen esetében a legmagasabb minőség találkozik a környezettudatosság maximális szintjével. Így a bambuszparketta használatával anélkül vigyázhatunk a minket körülvevő természetre, hogy fel kelljen adni az elképzeléseinket, igényeinket az otthonunkban. Mivel a bambusz egy rendkívül gyorsan növő, folyamatosan újra és újra kitermelhető növény, ezért remek alternatívát kínál az élet különböző területein. Így a padló burkolására is kitűnő alapanyag. Az évtizedek alatt megnövő keményfa fajtákkal szemben a bambusz öt éven belül eléri azt a szintet, hogy kiváló minőségű parkettát lehessen belőle gyártani, aminek keménysége a legkeményebb fafajtákat is megszégyeníti.

Bambuszparketta jelenleg nem szerepel webáruházunk kínálatában

Horizontális, vertikális, fonott: Mi a különbség?

Bambuszparkettát három különböző technológiával lehet gyártani: Horizontális, vertikális, illetve fonott gyártási módokkal, más és más minta, textúra és kopásállóság érhető el.

Horizontális

A horizontális bambuszparketta a legelterjedtebb, „klasszikus” típus, mivel ez a típus adja vissza a legjobban a bambusz mintázatát. A három típus közül ez a legpuhább, ugyanakkor már ez is meghaladja tölgyfa keménységét. A horizontális kialakításnál a bambusz héjából kivágott kb. 10 mm széles és 4-6 mm vastag lamellákat vízszintesen ragasztják egymásra, illetve egymás mellé. Ez a típus csiszolható és újra lakkozható. Padlófűtés esetén általában ez a verzió ajánlott, mert a több túlságosan jól szigetel..

Vertikális

A bambuszparketta vertikális változatánál az említett lamellákat egymás mellé ragasztják függőlegesen állítva. Ettől a parketta teherhordó képessége megnő, és nagyobb lesz a kopásállósága is. Ez a típus szintén felújítható csiszolással és lakkozással.

Fonott

A bambuszparketták közül a fonott típus a legkeményebb. Ennél az eljárásnál a bambuszszálakat beáztatják és nagy nyomáson préselik egymáshoz. Ez a parketta olyan kemény, hogy még a még a tűsarkak sem tudnak benne kárt okozni ráadásul vízálló is, így szakszerű lerakás mellett fürdőszobában is alkalmazható. Csiszolással és lakkozással felújítható.

A fent említett 3 típuson kívül léteznek ma már olyan bambuszparketták is, ahol a bambusz felületre egy furnért, vagy fóliát ragasztanak mint a laminált padlóknál, így a fa mintáját kapjuk a bambusz keménységével. Ezek a típusok nagyon szépek és tartósak, viszont a ragasztott fedőréteg miatt a felújításuk nem lehetséges csiszolással és újra lakkozással.